måndag, januari 26, 2009

En bandyportfölj lyser alltid upp tillvaron

Så där, då är man nästan uppe vid ytan igen. Inte för att jag vet hur tillvaron ser ut om någon månad, men jag säger som Per Elofsson: ”Det är bara att bryta ihop och komma igen”.

För att bättra på humöret förlades gårdagen till Västerås och VM-finalen i bandy. Jag försökte få med mig ett rejält gäng, men det slutade med att jag själv satt i bistrovagnen på väg mot gurkstan. Jag trodde i min enfald att alla var lika förälskade i den vackraste av sporter som jag, men icke. Som tur var blev jag som alltid varmt mottagen av Wille & Co på plats, och portföljen var givetvis laddad.

Är det bara jag som tycker att det är lite fruarna i Stepford-varning på Jessica Almenäs? Lite för klämkäck, lite för perfekt, lite otäck. Man får nästan känslan av att hon är tillverkad på någon uzbekisk genfabrik...

Det var första gången jag fick uppleva ett svenskt VM-guld i någon sport på plats. Det kändes stort. Dessutom bidrog man till det nya publikrekordet i ABB Arena: 7519 glöggstinna personer. Men trots det var det inte så speciellt bra drag, så jag testade i andra halvlek något nytt för att tagga mig lite extra. Jag tryckte helt enkelt in hörlurarna till mp3-spelaren, satte på Metallicas ”Ride the Lightning” och hällde upp en rejäl mugg med Blossas 08. Och när Anders Östling körde slalom genom det ryska försvaret och sprätte in 3-1 till tonerna av ”Trapped Under Ice” så infann sig plötsligt den rätta guldstämningen.

Häromdagen när jag såg slalom på TV kom jag att tänka på Jan Bachleda. Det var en tid då vi var ett gäng som i flera månader droppade kultiga namn på forntida alpina stjärnor (som jag skrivit om här tidigare). Vi kunde vakna på natten för att skicka ett sms med texten Toshihiro Kaiwa eller Paul Accola. En god vän som nu går under artistnamnet Franco Bieller droppade just det namnet, och sedan var den tävlingen all, som det heter.

SJ har numera halvflaskor av mitt favoritvin Campolieti i bistron. Det kompenserar alla förseningar en del. Nästan tecken på klass faktiskt.

Polacken Bachleda var en av stabbens två favoriter (den andre var den enögde Fausto Radici). Om jag inte minns fel så var Bachledas största merit någonsin att han ledde slalomtävlingen i Adelboden 1975 efter första åket. Han vann naturligtvis inte (äkta hjältar vinner - nästan - aldrig). Han kom nog trea, och han slutade nia i den totala slalomcupen 74/75. Men farsan minns det fortfarande som om det var igår när Bachleda ledde inför andra åket. Som han uttryckte det så åkte han för all saltgurka och alla rödbetor i världen. Eller i Gdansk åtminstone.

Tennishuliganer i Australian Open är verkligen skruvat. Nog för att de sympatiserade med en bosnier respektive en serb, men ändå. Jag har svårt att sätta mig in i hur det skulle vara att dra en flaska kir och sedan nita någon som inte gillade exempelvis Nicklas Kulti…

Då ska man minnas att säsongen 74/75 var ett makalöst stort alpint kultår när det gäller namedropping. På plats 1-8 i slalomcupen hamnade till slut i tur och ordning Stenmark, Thöni, Gros, De Chiesa, Hinterseer, Radici (!), Neureuther och Fernández-Ochoa. Sug på den listan. Och då har vi inte ens nämnt samma års störtloppsspecialister Klammer, Russi och Plank, eller storslalomfantomerna Hemmi och Håker. Och Walter Tresch kom på 14:e plats i den totala världscupen. Glöm aldrig Walter.

I bistrovagnen hamnade jag bredvid tränaren för det svenska landslaget i skicross. Han var på väg hem till Branäs efter en Europacuptävling i Schweiz och kopplade liksom jag av med en burk Mariestad. En trevlig lirare. Faktiskt så trevlig att jag var tvungen att kolla Wikipedia när jag kom hem för att få veta vad skicross är för något. Nu vet jag inte bara vad det är utan också att det är en OS-gren från och med Vancouver 2010.

Årets nonsens: När 2500 brittiska kvinnor skulle utse världens sexigaste man så vann Johnny Depp (fantasilöst men acceptabelt) men på andra plats kom en Robert Pattinson. Robert vem? tänkte jag innan jag googlade. Det visade sig att det är en skådis som varit med i ett par Harry Potter-rullar och i färska Twilight. Det mest fascinerande var dock att han ser sjukt alldagligt grå ut. Är "kändisar" verkligen så betydelsefulla i drömmar? Det är ju helt skrämmande ytligt om vi ska vara allvarliga. Räcker det med att en person har varit med i en film för att man utan att blinka ska kasta underkläderna?

Saxons nya fullängdare "Into the Labyrinth" snurrar avbrutet i stereon. Jag vågar nog påstå att den är det bästa detta sköna (och alltför underskattade) NWOBHM-gäng släppt sedan "Dogs of War" 1995. Till och med Aftonbladets Mattias Kling hade den överst på sin "Bäst just nu"-lista med kommentaren "Saken är Biff!". Det är bara att hålla med.

Om jag hade vetat att Jonas Claesson skulle snöra på sig grillorna i Vetlandas cupmatch mot Nässjö så hade jag nog tagit tåget till Småland.

På tal om hårt svängande musik så rankar Robert Wells Slayers Raining Blood som en av de fem bästa låtarna någonsin. Kan han verkligen mena allvar eller försöker han bara spela tuff? Den mannen känns ju också smått otäck, men fruarna i Stepford kan ju behöva män också...

16 kommentarer:

Albin Selin sa...

Fan, jag skrev ett långt jävla inlägg om Adelboden och en film om dig och mig och sen så gick det inte att publicera skiten! Jag är inne i en rutten period...

Anonym sa...

Jag utropade Äntligen! och kände mej som en usel Fylking-kopia men... det var det värt! :0) Välkommen tillbaka!

Roisin Dubh sa...

Albin: Jag förstår dig, hoppas att det verkligen det löser sig. Jag sitter kanske själv i samma soppa om ett tag, men det är bara att öppna ännu en Blossa 08...

E: Tack!

Six Pints of Bitter sa...

Mr Heavy Metal... det är 2009 och "The New Wave of British Heavy Metal" känns lite förlegat... hur fint, coolt och bra det än var när det begav sig.

Jag vill minnas att polacken Bachleda låg tvåa efter första åket i Adelboden.
Dessutom har du och jag enats om att just detta var årtusendets idrottshändelse.

Jo, en bosnier och en serb... men de flesta som slogs var kroater.
Ännu mer skruvat, med andra ord...

//Heini Hemmi

Anonym sa...

I det tillståndet jag var i på söndagen hade det varit svårt att ta sig till V-ås. Att jobba istället var ren och skär pina.

Cosmo sa...

Var tog Torsten" Uråkningen"Jakobsson vägen?

Roisin Dubh sa...

SPOB: Han kan ha legat tvåa, jag måste försöka kolla upp det. Gällande Saxon så erkänner jag ju ständigt att jag är en insnöad gammal 80-talsrockare. Förlegat är således en komplimang i min musikvärld.

TT: Du var den ende som skulle jobba, så du är ursäktad.

Cosmo: Det var Torsten som en gång körde parallellslalom mot just Toshihiro Kaiwa. Grymt stort.

Albin Selin sa...

Jag skiter i vad dom heter - alla som åker lagg eller vadfansomhelst och är blinda på ena ögat är med på min lista.

Tänk dig att åka till Adelboden mitt i sommaren och slå på en jordpuka mitt backen - det är nått med namnet Adelboden som lockar.

Adelboden, Adelboden, Adelboden, Adelboden, Adelboden, Adelboden, Adelboden, Adelboden,Adelboden, Adelboden,Adelboden, Adelboden...smaka på det.

Cosmo sa...

I Adelboden kan man knulla en hora för 200 spänn,bara en sån sak.

Anonym sa...

Franco Bieller stavas Franco Bieler. Han vann bara en World cup tävling. Slalom i Morzine 1976.

Roisin Dubh sa...

Ajaj, oförlåtligt av mig. Jag misstänker att det är herr Bieler själv som kommer med detta inpass.

Vet du förresten vad som med med Evi Mittermeier? Som Rosi Mittermaiers syrra måste hon vara en av de mest bortglömda alpina syskonen i historien - trots att hon kom före Rosi i den totala störtloppscupen 1976...

Cosmo sa...

Bröderna Paul och Willy Frommelt har en rakstuga på Högalidsgatan.

Anonym sa...

Jag har bara sett tecknade Batman.

Teknikguden sa...

Jag har bara sett tecknade Batman.

Anonym sa...

Jag har saknat Dig, mycket!
Tack för ett varierande inlägg,
när du väl gör oss den äran...

Må gott!

Roisin Dubh sa...

Teknikguden: Då känner jag mig lite lugnare.

Vicktoria: Det är jag som ska tacka för att någon läser och uppskattar mina utspridda bokstäver! Så tack.